Uitzetter Roel Stocker

Mijn naam is Roel Stöcker, 69 jaar en vooral actief als uitzetter en organisator van kaartlees ritten.

 

Op 12 jarige leeftijd kreeg ik al te maken met de rittensport en mocht,  samen  met een vriend en zijn vader, regelmatig op controle staan bij ritten, het liefst in een hooischuur  waar je in ieder geval droog stond. Ook bij de krijgsmacht kwam kaartlezen vaak ter sprake. Pas na mijn verhuizing naar Apeldoorn in 1974 werd ik lid van de a.c. Fasna. Je kon indertijd niet zomaar lid worden van die club, je kwam eerst voor de ballotage bij Jan Pater, een grootheid in die tijd.

 
In verband met mijn  werk op de zaterdagen werden alleen de avond clubritten gereden. Vele jaren   oriëntatie ritten gereden  met John van Zuiden. Mijn eerste Nationale Kaartleesrit  was de Cannenburghrit van 1976.
In 1985 werd  een  traject van de 37e Nationale Pijlenrit uitgezet. Vanaf 1988 organiseer ik jaarlijks de Nationale Cannenburghrit voor de a.c. Fasna, vaak is de uitzetter Dik Vervoort.
Vanaf 1978 in de sportcommissie van de a.c. Fasna gezeten totdat ik in 1996 tot voorzitter werd gekozen. Vanaf die tijd heeft de Fasna alleen nog kaartleesritten georganiseerd.

In 1999 werd in overleg met de ACDE,  Twac en de a.c. Fasna besloten de Nationale Pijlenrit en de Herfstrit bij toerbeurt te organiseren. Ook de NRF Teamrit werd bij toerbeurt door de Fasna georganiseerd.

 
Door het uitvallen van de Teamrit in 2012 had ik in 2014 de organisatie van 3 Nationale ritten op mijn bord, de Pijlenrit, de Cannenburghrit en als mede uitzetter ook de Teamrit.

Van oorsprong ben ik kaartlezer en heb lange tijd met equipegenoot Dik Vervoort als bestuurder Nationale ritten gereden, echter door werkzaamheden werd dat steeds lastiger.
 Afgelopen 2 jaar als bestuurder met Jaap Jongman gereden voor het Amac kampioenschap en met Benno Schmitz  (uitgever van het blad Klassiek&Techniek ) als navigator bij het Rac-Oost Kampioenchap.
Zo af en toe wordt met Dik van Lohuizen een Nationale rit,  zoals dit jaar de Botterronde van de Ellerijders, gereden. Voor diverse uitzetters  wordt het tekenwerk  van de wedstrijdkaarten verzorgd. Het moeilijkste element bij het uitzetten vind ik dat de moeilijkheid van de rit moet overeenstemmen met de gemiddelde snelheid, het liefst dus niet te moeilijke ritten waarbij je weinig of niet hoeft te keren.

 

Roel Stöcker