Uitzetter Peter Staal

[terug]

 

Mijn naam is Peter Staal,

 

Bij de ACVA te Arnhem is, toen ik een jaar of 19 was, de liefde voor de autosport begonnen. Samen met Gep Hoekstra heb ik tot de oliecrisis in 1973 heel veel landelijke ritten gereden. Bij de herstart van de klassieke Tulpenrally vroeg Hans Brinkman, of ik samen met Jan van Dijk, als bezemwagen mee wilde rijden. GRAAG !! Het 2e jaar weer als bezemwagen, maar nu met Hans Kooij. Het 3e jaar weer samen met Hans Kooij, maar nu als deelnemer. Met Hans heb ik er daarna nog 2 Tulpenrally’s gereden om daarna in de Triumph TR 3A van Ben van der Rijst te stappen. Samen met Ben veel ritten en rallies gereden, waarvan diverse in België.

Van 1996 tot 2012 ben ik lid geweest van het S.G.R.T. Ik ben betrokken geweest bij alle Gelderlandritten t/m 2011.

 

De 7 uren van Emmeloord is de eerste keer in 1999 begonnen met een rijtijd van 5 uren. Een jaar later werd dat al de 7 uren van Emmeloord, want 5 uur bleek wat te kort.

Nu in 2013, de 15e editie. Naast de 7 uren van Emmeloord organiseer ik ook een kaartleescursus, de Ster van Heerenveen. Deze wordt gehouden bij autorestauratiebedrijf Piet Mozes te Heerenveen.

Zelf rijd ik ook nog diverse landelijke ritten, zowel als kaartlezer of als bestuurder. Bij de Amac in Amersfoort rijden we (met Dik Vervoort als kaartlezer) alle avondritjes met wisselende resultaten. De tijd is vaak ons probleem, maar we hebben er plezier in, en daar gaat het uiteindelijk om.

 

Sinds 2008 zet  Carl het ochtendtraject van de 7 uren van Emmeloord uit, waar ik erg blij mee ben en neem ik het middagdeel voor mijn rekening.  Net als Carl ben ik van mening, dat ritten niet al te moeilijk moeten zijn en dat de deelnemers niet met bakken strafpunten naar huis moeten gaan. Daar word je toch moedeloos van. Veel deelnemers willen graag een leuke dag, lekker rijden door mooie gebieden. Je moet proberen daar een goede invulling aan te geven. Gezien de vele deelnemers, die we ieder jaar weer hebben, blijkt dat die formule werkt.

 

Uiteraard blijft er altijd veel werk te doen, maar met de goede ondersteuning van Piet Osinga (grafische gedeelte) en Robert Jan Nolting (secretariaat) wordt er een mooie rit voorgeschoteld.

Verder hebben we op zo'n dag nog ongeveer 35 mensen nodig om alles goed te regelen.

 

Tot ziens aan de start bij de 7 uren van Emmeloord, de IJssel a la Carte of de Drie Provincien Rally. 

Peter Staal